Friday, November 18, 2011

Kisah silam Maher Zain



Maher mendapat mendapat inspirasi  daripada ayahnya untuk terlibat dalam bidang muzikal,. Ayahnya adalah penyanyi solo yang selalu membuat persembahan di bandar Mediterranean iaitu Tripoli.

Keluarganya berpindah ke Swedan apabila Maher berumur 8 tahun, di sana dia meneruskan persekolahannya dan akhirnya masuk universiti dengan mendapat degree kejuruteraan penerbangan. Walaupun suasana telah berubah di sekelilingnya tetapi hanya satu yang masih kekal iaitu dia masih mempunyai minat yang mendalam dalam bidang musik. Dia akan meluangkan semasa  tengah malam  di sekolah dengan kawan-kawannya di mana mereka akan bernyanyi rap, buat lirik dan buat ujian dengan musik dengan berbagai cara. Itu tidak mengambil masa yang lama untuk menjadi ahli musik kerana sudah menjadi sebahgaian dari dirinya.

Selepas terlibat sebagai produser muzik di Swedan, Maher dikenalkan pula dengan RedOne, iaitu produser muzik yang cepat meningkat naik di bumi Swedan. Maher mula bekerja dengan RedOne dengan artis Sweden dan akhirnya berpindah ke New York. Untuk beberapa tahun dia berada di dunia muzik yang panas dan amt popular seperti Kat Deluna dalam albumnya yang mendapat hit tertinggi “Whine up” dan “Run the Show”.

Maher mendapat banyak peluang untuk mencapai cita-citanya sebagai seorang pemuzik yang berjaya dan glamour tetapi Maher merasakan bahawa bukan bukan itu yang dia impikan. “Saya cintakan muzik tetapi amat membenci persekitaran di sekelilingnya, seolah-olah apa yang berada disekeliling tidak betul”. Dalam masa itu Maher banyak melakukan perkara yang menyalahi hukum agama seperti berhibur di kelab malam dan minum arak.

“Apa  saja perkara yang selalu dilakukan demi keseronokan selain dipengaruhi sikap nakal bagi anak muda zaman sekarang, mengusai diri saya”. Ketika itu saya sering bergaduh dan bertengkar dengan rakan.

RedOne adalah produser muzik yang amat terkenal pada ketika itu. Antara penyanyi-penyanyi yang pernah bekerja dengan produser muzik itu adalah Akon, Lady Gaga, Enrique Iglesias, Brandy, New Kids on the Block dan Michael Jackson. Walaubagaimanapun Maher merasakan ingin berehat sementara daripada industri muzik dan segala persekitarannya yang dirasakannya tidak sesuai dengan jiwanya. Dia merasakan ini adalah bukan suasana yang betul dan mengambil keputusan untuk kembali ke Swedan. Sehinggalah beberapa ketika semasa berada di sana dia berjumpa dengan sekumpulan saudara muslim yang berada dalam satu komuniti di Stockholm dan dia mula menghadiri ke masjid-masjid yang terdapat di sekelilingnya itu dan merasakan bahawa suasana ini seperti dia telah kembali ke “rumah”.

Maher akhirnya merasakan bahawa dia telah berjumpa dengan jalan yang betul dan mempunyai perasaan ingin melakukan perkara yang sama seperti sebelumnya iaitu kembali dalam industri muzik tetapi dengan jalan yang berlainan dari yang sebelumnya. “Sekarang saya ada satu perkara untuk memberitahu manusia di luar sana bahwa adalah amat senang untuk kembali ke jalan yang sebenar-benarnya sekiranya kita membuka mata dan melihat dengan sebaiknya, itulah apa yang berlaku pada saya.”

Profil :

Nama: Maher Zain
Umur: 29 tahun
Kewarganegaraan: Swedish (of Lebanese origin)
Pendidikan: BA in Aeronautical Engineering
Pekerjaan sebelumnya: Music Producer
Pernah bekerja dengan: RedOne (The Producer behind Lady Gaga, Akon etc)
Nama Album: Thank You Allah
Number of Tracks: 13
Tarikh dipasarkan: 1st of November 2009
Label rekod: Awakening Records
Peminat facebook melebihi 3 juta: http://www.facebook.com/MaherZain

25 comments:

RinsyaRyc said...

maher zain datang kuching buat konsert..

<--- x dpt dtg, takde kawan. huhu

afzalsukasuki said...

baru tau akhirnya :) apa2 pun dia dah kembali ke jalan yang diredhai Allah.Kita?

DOMU-KON said...

alahmdulilah..

♥Aien Najwa♥ said...

alhamdulillahhhh.....=)

cek tUn said...

alhamdulillah :)

aReLaN said...

1st time dgr mse bdk usrah kt jpon yg pasang.tp mmg best dan terus tertarik.seorang artis yg berilmu.huhu..malaysia ni ntah ble nk ada mcm dia ek

Cik tikah said...

oh, dahsyat tuh. ada degree dlm penerbangan. wah!

haNIz said...

maher zain best!

Razil Tahir said...

oh.. dia pernah duet dengan Lady Gaga ker??

usha sini..

http://www.youtube.com/watch?v=RU7RCFpBVoU

cik wanie Lovela (CWL) said...

maher zain dtg mesia

Rohana Warisan Kraf Hubungi 017-2069629 said...

Alhamdulillah..:)

Jericho said...

Lagu dia ni best, saya pun layan juga

Tira Pengemis Maganda said...

syukur :)

cik dot said...

alhamdulillah :)

Woofer Storm said...

alhmdllah..semakin dekat dgn allah,semakin tenang hati ini...

follow sini.,

**nak join contest??jommm

http://www.wooferstorm.com/2011/11/contest-blogger-idol-by-achie-eyda.html

DzuLagiL said...

insya-Allah...
layanz...

-- AdibahSyahzani -- said...

bagus betul.. :)

leeya abdul said...

semoga kita sentiasa dibawah lindunganNya..amin

Mohd Zakwan said...

semuanya berserah kepada kita untuk kembali ke jalan yang benar.. aku suka Maher Zain ni.. lagu-lagunya juga sungguh mendalam dan menyampaikan dakwah pada waktu yang sama ..
Blog Mohd Zakwan :)

nur chahaya abadiey said...

suka dgr lagu maher zain..sedap dan berintipati dakwah @ da same time :)

Nurul Ainaa said...

alhamdulillah! xD

cik ketam said...

hidayah tu Allah turunkan pada sesiapa yg Dia mahu

(:

keluarga ale said...

Allah telah memberikan jalan :D

Blog Lirik Lagu said...

makasih untuk infonya, saya baru tahu..

Herbal Trica Jus said...

like this !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...