Tuesday, November 1, 2011

Kenapa Umat Islam Sembah Ka'abah?

Satu hari di majlis hi-tea Inter Faith Gathering di sebuah restoran mamak……

Missionary : Mengapa orang Islam, dia sembah kotak hitam ?

Pendakwah : Salah tu bro. Umat Islam sembah ALLAH bukan kotak hitam.

Missionary : Bukankah orang Islam sembah menghadap ke Kaabah, satu kotak berwarna hitam ? Apakah ALLAH itu dalam Kaabah ?

Belum sempat pendakwah menjawab …. Handphone N95 missionary berbunyi ….. Missonary menjawab panggilan telefonnya …. Pendakwah sabar menanti ….. Setelah Missionary selesai menjawab panggilan di N95-nya, dia merenung kepada Pendakwah …. Pendakwah tersenyum ….

Missionary : Mengapa tersenyum ? Bila awak hendak jawab soalan saya ?

Pendakwah : Erm … perlukah saya menjawab soalan awak ?

Missionary : Awak tak ada jawapan ?

Pendakwah : Bukan itu maksud saya. Tadi saya cuba gunakan teori yang awak gunakan untuk membuat soalan yang awak ajukan kepada saya. Saya dapati awak kurang siuman. 


Missionary : Mengapa awak caka begitu ?

Pendakwah : Tadi saya lihat awak bercakap seorang diri, ketawa dan tersenyum seorang diri. Dan awak mencium handphone tu sambil cakap “I love you mom” …

Missionary : Saya bukan cakap seorang diri. Saya bercakap dengan emak saya. Dia yang telefon saya tadi.

Pendakwah : Mana ada emak awak. Saya tak nampak pun emak awak.

Missionary : Emak saya di Penang. Dia telefon saya, saya jawab gunakan telefon. Apa masalahnya ? (Nada suara Missionary semakin tinggi dan marah). Takkan itu pun awak tak boleh hendak fikir ?

Pendakwah : Boleh saya tengok handphone awak ?

Missionary menghulurkan N95nya kepada Pendakwah. Pendakwah mengambi N95 tersebut….. Pendakwah membelek-belek N95 tersebut …. Pendakwah menggooncang-goncang N95 tersebut sambil mengetuk-ngetuk N95 tersebut ke muka meja … Lantas …. Pendakwah menghempaskan sekuat hati N95 tersebut ke lantai ….. bersepaiiiiiiiiii …..

Merah padam muka Missionary menahan marah.

Pendakwah merenung muka Missionary sambil tersenyum ….

Pendakwah : Mana emak awak ? Saya tengok tak da pun. Saya pecahkan handphone ni pun tak da emak awak dalam handphone.

Missionary : MENGAPA AWAK NI BODOH SANGAT ? Teknologi komunikasi sudah maju. Kita boleh berhubung jarak jauh menggunakan talian telefon dan teknologi wireless. Awak tak guna otakkah ?

Pendakwah : Alhamdulillah (sambil tersenyum) …. Begitu juga halnya dengan ALLAH. Umat Islam menyembah menghadap Kaabah, bukan bermakna umat Islam menyembah Kaabah. Tetapi umat Islam menyembah atas arahan ALLAH. ALLAH mengarahkan umat Islam untuk sembahyang, kena menghadap Kaabah. Ini juga bukan bermakna ALLAH itu ada dalam Kaabah.

Begitu juga dengan awak dan telefon. Emak awak menelefon awak menggunakan handphone Nokia N95, ini bukan bermakna emak awak ada dalam N95 tu. Tetapi Syarikat telekomunikasi menetapkan peraturan, kalau hendak cakap dengan emak melalui telefon kena dail nombor awak, barulah talian akan bersambung antara awak dan emak awak, dan awak boleh berbual melalui N95 walaupun emak awak tiada dalam handphone tu.

Kemudian Pendakwah bangkit dari kerusinya, mengeluarkan wallet, dan menghulurkan RM 1500 kepada Missionary … Nah ini duit untuk awak beli N95 yang baru …. Pendakwah terus meninggalkan Missionary yang masih kelihatan confuse …. Mungkin dia bingung. Bingung kerana Islam mempunyai jawapan kepada segala persoalan berbanding agamanya ……

12 comments:

EmpayarUtama said...

Terbaik :) Banyak juga baca entri yang beri jawapan kepada soalan-soalan yang sewaktu sepertinya

LydSunshine said...

Tak baik membazir. Heheh.. Henfon tu mehei.

mira_nas said...

huu.. kalau den yang kene depan dengan orang ni.. rasa macam terkelu juga nak jawab pe.. terbaik~!

aswadz said...

kaya kot pendakwah ni. dpt pahala guna duit utk berdakwah.

Cik tikah said...

Pernah baca kisah ni. sgt bagus dibuat pngajaran kan :)

DOMU-KON said...

Maap..ada sape2 bolh terg x? Misz Domu blurr..xpaham..

Akue Achik said...

kalo sy yg kna tnya, blum tntu bole jwb mcm tu..

Qistina Satriavi said...

bagus artikelnya :)

jawabannya juga bijak sekali.

Sam D. said...

Wow! that's a good idea doing that test it helps a consumer how to pick the best one. But it's only the hardware test. how about the features and software? I guess Ipad 2 is still the best. :-)

ctk said...

islam ader jawapan dalam setiap persoalan..arap2 la ct ley jawab mcm tu lau org tnye..hohoho :)

caliph shuriken said...

mmg terbaik jawab cmni ^^

N A T A S Y A ツ said...

wah :D
elok jugak jawapan nie ^^

dulu kawan saya non-muslim penah tanye ,

" Tasya , nape ko sembahyang sembah dinding ? "

saya ckap la , " saya menyembah tuhan saya Allah SWT. "

die tanye balik , " die dinding ke ? "

" mana ada la . "

" habis tu ? "

" tu menghadap kiblat , kat Mekah , hadap Kaabah "

" so , tuhan ko tu Kaabah ? "

" no la , haiya ! susah la nak terang kat ko " =.='

last last , Give up , tak tau macam mane nak terang . kecewa sungguh ;(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...