Thursday, December 22, 2011

Adakah kita sedar?



Tadi semasa saya online facebook terpandang status facebook Hilal Asyraf dan rasa teringin pula nak share. Apa yang disuarakan oleh saudara Hilal ialah :

Saya rasa hairan dengan orang-orang kerajaan saya yang sering berkata:

"Selama ini kami jaga anda, kami bagi anda duit untuk belajar. Jangan lupa semua itu. Jangan jadi tak sedar diri."

Pertamanya, kerajaan saya kena sedar, itu semua memang tugas kerajaan. Nanti, bila orang lain pegang tampuk pemerintahan kerajaan, mereka perlu buat kerja yang sama juga.

Keduanya, kerajaan saya kena sedar bahawa kerajaan saya yang pergi amalkan demokrasi. Demokrasi adalah berasal daripada perkataan greek yang bermaksud "Kuasa Rakyat". Maka, anda memang berhak ditukar sebenarnya. Sebab tukar kerajaan, memang antara amalan demokrasi.

Ketiganya, kerajaan saya kena sedar bahawa, kami sebagai rakyat ni ok je dengan kerajaan. Bila kerajaan kami silap, kami beri teguran dengan baik. Tetapi lihatlah apa yang kerajaan kami telah lakukan kepada kami selama ini. Sebab itu ada antara kami(dan bilangan ini semakin membesar dari hari ke hari), ingin menukar kerajaan yang kami ada sekarang.

Keempatnya, Janganlah samakan rakyat dengan parti lawan. Kami rakyat ni, tengok mana yang boleh persembahkan yang terbaik kepada kami. Maka kerajaan kami, kalau benar nak kami pilih, buatlah yang terbaik. Janganlah ungkit jasa. Kami bukan tak nampak. Jangan momokkan kami dengan itu ini. Kami bukan tak belajar.

Kelima, Jangan momokkan kami dengan keburukan parti lain. Kalau parti lain buruk, kami tukar juga nanti. Jangan risau. Jangan ingat kami bodoh. Kami bukan hidup kerana parti.

Jangan sampai kami list semua keratan akhbar, kenyataan kerajaan, peristiwa-peristiwa zalim kerajaan, ketirisan, korupsi kerajaan terhadap kami selama ini.

Susah ke sekadar tukar ke arah yang lebih baik?
Mudah sebenarnya.
Jadi susah hanya kerana nak jaga ramai kroni.
Jadi susah sebab banyak liabiliti.


---------------------------------------
Kalau kerajaan saya tidak mahu ditukar,
maka kerajaan saya kena tukar dirinya ke arah yang lebih baik.

Kredit : Hilal Asyraf langitilahi (sesiapa setuju sila like dan share)

Tuesday, December 20, 2011

Hati-hati dengan email SPAM!!!


Baru-baru ini saya dapat satu email dari cimb click yang mengatakan bahawa mereka ingin upgrade sistem dan suruh saya click satu link untuk mengesahkan profil. Aku rasa ini mesti email spam dan aku pun cuba check link yang dia suruh click dan ianya memang betul.

ini gambar yang cimb suruh verify profil

Tiba-tiba saya terfikir nak cuba reply email ini. Anda tahu tak apa yang saya tulis? Mungkin agak kasar juga kot. Ini ayatnya "you are liar please dont try to fool me".

Lepas beberapa hari cimb clicks pun reply email kata yang itu bukan email dari mereka. Dalam hati rasa bersyukur sebab tidak tekan link itu. Kalau tidak habis kena hack akaun cimb.

Ini jawapan dari bank cimb

Jadi bagi anda semua di luar sana berhati-hatilah sekiranya menerima email yang suruh anda verify akaun bank kerana biasanya itu adalah email spam. Jangan menyesal kerana nanti mungkin duit dalam akaun anda akan hilang dalam sekelip mata selepas anda verify akaun itu. Untuk kepastian sila telefon bank berkenaan terlebih dahulu sebelum buat verify akaun.

Monday, December 19, 2011

Pernah tengok tidak kucing menembak?


Agak comel juga kucing apabila menembak. Hahaha. Video yang amat menarik. Jom kita saksikan video di atas.

Sunday, December 18, 2011

Website Kolej Teknologi Darulnaim (KTD) kena hack?

Masa saya tengah buka website Kolej Teknologi Darulnaim (ktd) tiba-tiba keluar image ini. Memang sah dah kena hack dah ini. Agak-agaknya siapalah punya kerja ini ya? Apa yang saya ragu ialah kenapa ada ayat ini? "We love Indonesia and Fucking Malaysia". Entahlah saya pun tidak pasti siapa punya angkara.

Selepas try google tadi banyak juga rupa-rupanya website yang kena hack dengan hacker dari indon. Yang ini saya syak sebab ada tulisan love indonesia. Antaranya ialah :

1.   http://dwelch.me.uk/
2.   http://pn-slawi.go.id/nd.php
3.   http://www.pesugihanislami.com/
4.   http://smkbr.edu.my/
5.   http://distan.sumutprov.go.id/
6.   http://pn-pekanbaru.go.id/
7.   http://www.malinau.go.id/
8.   http://humanities.lviv.ua/
9.   http://hotjuicynews.info/
10. http://www.ktd.edu.my/

Banyak juga website Malaysia yang kena hack hari ini.

Friday, December 16, 2011

Ekor cicak dalam kuah roti canai


Pagi tadi masa saya tengah makan roti canai dan cicah dengan kuahnya, tiba-tiba sahaja ternampak ekor pelik dalam kuah dal. Nak makan pun rasa seram kerana rasanya macam bentuk ekor cicak tapi tidak tahulah betul ataupun tak.

Bila saya tanya pelayan kedai makan itu ekor apa? Tahu apa yang dia jawab? Tak tahulah. Sabar jelah. Tapi saya tetap habiska roti canai tu sebab dah terlalu lapar sangat. Kuah dalnya memang saya tidak sentuh dah.

Rasanya lain kali tak makan dah roti canai kat kedai tu. Seram siot.

Balik sahaja dari kedai makan saya terus google dan tengok kembali gambar ekor cicak yang ada dalam google. Nampak macam sama je.

Ini gambar yang saya jumpa di google


Gadget elektronik bahaya?


Pernah tidak anda terfikir bahawa kita sebenarnya pada hari ini amat mudah untuk terdedah dengan bahaya radiasi terutamanya daripada alat-alat elektronik. Ramai diatara kita yang hanya tahu menggunakannya tetapi tidak mengkaji adakah satu-satu alat itu selamat.

Mungkin anda akan mengatakan bahawa ia tidaklah sebahaya radiasi nuklear. Ya, itu memang betul. Tetapi sedarkah kita bahaya bahaya yang akan kita alami ini adalah dalam jangka masa panjang iaitu kesannya secara perlahan-lahan.

Cuba kita lihat di sekeliling kita sekarang apa alat-alat elektronik yang kita selalu gunakan. Banyakkan. Untuk mengelakkan daripada bahaya kita hendaklah mengurangkan penggunaan alat elektronik dengan cara mengoptimumkan penggunaannya. Contohnya janganlah menelefon atau mengadap komputer terlampau lama kerana ada banyak kesan kepada kesihatan kita.

Contoh keburukan radiasi telefon ialah :

1. Boleh membunuh sel-sel darah manusia
    -Penyelidik daripada klinik Cleveland mengatakan bahawa penggunaan telefon bimbit yang terlampau lama boleh menyebabkan kualiti sperma berkurang ataupun mati.

2. Radiasi daripada telefon juga boleh merosakkan ingatan manusia
    -Pasukan penyelidik sweden menjumpai bahawa mereka yang menggunakan telefon sebelum umur 20 tahun boleh menyebabkan 5 kali ganda risiko dijangkiti ketumbuhan tumor di otak.

Menurut Dr Setiadjit Yang, batas medan elektromagnetik yang biasa ditoleransi tubuh manusia adalah 2.5 miliGauss sedangkan laptop biasanya mengeluarkan radiasi lebih dari 150 mG saat digunakan.“Kemajuan teknologi yang memberi kemudahan kepada manusia dalam melakukan aktiviti sehariannya juga memiliki impak seperti penggunaan komputer atau telefon genggam yang menghasilkan radiasi dan berpengaruh negatif terhadap kesihatan manusia. Oleh karena itu kita harus bijak dalam menggunakan teknologi,” katanya.
Sebenarnya sudah ada alat untuk mencegah radiasi daripada alat-alat elektronik ini cuma belum dikomersilkan lagi.

Thursday, December 15, 2011

Apa perasaan anda bila ditemuduga?

                                                       
Gambar diatas adalah tempat saya interview yang bertempat di Petaling Jaya.

Apa agaknya perasaan ketika hendak interview? Berdebar, cemas ataupun terlampau yakin akan kebolehan diri? Apa yang saya rasa adalah berdebar-debar kerana tidak tahu soalan apa yang bakal ditanya. Macam-macam yang bermain di fikiran. 

Tetapi apabila tengah interview rasa teruja pula nak menjawab soalan sekalipun english kadang-kadang bercampur aduk. Kadang-kadang orang interview suka kalau kita dapat memberi jawapan yang meyakinkan tetapi awas sekiranya kita tidak pasti tentang sesuatu benda ada baiknya kita cuma kata tidak tahu kerana dia mungkin lebih tahu dari kita.

Mungkin ada beberapa tip yang boleh membantu anda semua. 

1. Cuba istighfar dan baca doa seribu dinar.
2. Cuba imbas kembali resume.
3. Ketahui asas bidang yang kita ambil contohnya elektronik kenalah tahu tentang asas komponen elektronik
4. Cuba selidik latar belakang syarikat yang ingin interview kita
5. Mesti cuba wujudkan sikap yakin untuk menjawab sekalipun kita gementar.
6. Tawakkal dan berdoa

Tip ini berdasarkan pengalaman saya sendiri. Mungkin boleh membantu anda serba sedikit.

Tuesday, December 13, 2011

KL banjir kilat tadi

Gambar ini ambil dari facebook rakan

Jalan Tun Razak banjir kerana hujan lebat. Kawasan sekitar perpustakaan negara terjejas teruk kerana paras air yang agak tinggi.

Mujur tidak pergi KL tadi. Kalau tidak alamak tersangkutlah jawabnya. Mungkin kerana terowong SMART sudah tidak  mampu tampung lagi air. Rasanya hujan sekejap sahaja.

Jalan Tun Razak mengalami kesesakan yang amat teruk sebab tersangkut dan tidak boleh dilalui oleh kenderaan kerana paras air yang agak tinggi.

Jadi warga KL kena cuba elakkan daripada melalui jalan ini supaya tidak tersangkut dengan kesesakan lalu lintas. 

Saturday, December 10, 2011

Adakah patut mempermainkan hukum hudud?


Saya cukup tertarik apabila ada seorang sahabat saya post di facebook video ini. Apa yang saya ingin tekankan adalah watak pak cik yang berkopiah itu yang sanggup mempermainkan hukum hudud. Adakah dia tidak takut dengan azab Allah sehinggakan berani mempersenda-sendakan hukum Allah.

Moga-moga Allah memberi hidayah kepada mereka yang terlibat dalam pembikinan video ini. Sebagai tanda protes akan video ini mari kita sama-sama dislike video ini supaya mereka sedar.

Adakah kerana keuntungan duniawi yang sedikit ini mereka sanggup mempermainkan hukum Allah?

Barang siapa yang mengganggap hukum lain lebih baik atau sama dengan hukum Allah maka dia telah melakukan syirik yang besar, keluar dari agama Islam iaitu kafir & dia perlu mengucap kalimah syahadah serta mengakui kesilapan yang telah dilakukan. (Nik Abdul Aziz Nik Mat).

Wallahuallam.

Thursday, December 8, 2011

Adakah anda pernah bermain game komputer?


Pernah tidak anda rasa ketagih apabila bermain game? Contohnya Dota dan Cabal online. Kenapa saya bertanya seperti itu kerana saya pernah alaminya. Memang agak teruk apabila kita ketagih game ini kerana lebih banyak implikasi buruk daripada yang baik.

Kalau anda rasa ada kebaikannya cuba beritahu pada saya apa dia? Apa yang saya rasa apabila kita dah terlampau ketagih game ini apa kebaikan yang kita dapat hanyalah menjadi semakin pakar dalam game itu tetapi keburukannya adalah lebih besar dari itu.

Amat malang sekali sekiranya anda tidak menyedari bahawa kita ada lebih banyak lagi kerja yang sepatutnya dibuat. Kalau sekadar bermain untuk menghilangkan tekanan tidak apa kerana dapatlah mengurangkan sedikit tekanan tetapi awas mesti ada goal sebelum kita main.

Kenapa saya berkata begitu? Ini kerana kadang-kadang apabila kita bermain dengan kawan kita mungkin kita akan kalah dan kita akan rasa tidak berpuas hati dan terus bermain untuk menebus kekalahan kita tadi sedangkan banyak kerja kita yang tertangguh.

Apa yang saya ingin tekankan adalah bermain game itu tidak salah tetapi janganlah sampai berlebihan dan menyebabkan fikiran kita hanya tertumpu pada game itu sahaja sedangkan banyak lagi yang kita kena buat.

Pepatah Arab ada mengatakan bahawa "masa itu ibarat pedang, sekiranya kita tidak memotongnya maka ia akan memotong kita. Sama-samalah kita gunakan masa yang diberi ini dengan sebaiknya.

(Peringatan bersama......)

Tuesday, December 6, 2011

Apa yang anda rasa sekiranya hilang sesuatu barang?


Pernah tidak anda jumpa kunci yang ditinggalkan oleh seseorang? Mungkin ada yang pernah dan ada juga yang tidak pernah jumpa. Hari ini semasa solat Zuhur tadi saya telah menjumpai kunci yang rasa-rasanya mungkin orangnya terlupa nak ambil kuncinya setelah diletakkan di lantai sekitar ruang tamu masjid negeri Shah Alam.

Agak-agaknya kalau anda yang jumpa kunci itu apa yang anda akan buat?
1. Biarkan sahaja di tempat asal
2. Ambil dan tunggu sehingga tuan punya kunci datang
3. Ambil kunci dan bagi pada penjaga masjid
4. Ambil kunci dan bawa lari kenderaannya

Apa yang saya buat adalah ambil kunci dan bagi pada penjaga masjid. Saya ambil keputusan itu kerana terlampau lama sangat nak menunggu tuan punya kunci sampai ke kenderaannya.

Inilah kenderaannya....

Kadang-kadang apabila situasi ini berlaku akan ada bisikan syaitan supaya kita buat lari motor ini supaya dapat dijual part-part tertentu. Tetapi adakah kita fikir macam mana sekiranya kita berada di tempatnya? Sudah tentu sedihkan.

Lagipun kalau kita bawa lari pun apa yang kita dapat adalah dosa sahaja dan ada kemungkinan juga nanti Allah akan balas semula perbuatan kita nanti samada di dunia mahupun di akhirat kelak.

Buatlah pertimbangan dengan akal yang waras supaya nafsu tidak menguasai kita tetapi kita yang menguasai nafsu.

Monday, December 5, 2011

Apa yang anda rasa apabila polis datang dekat anda?



Tadi semasa saya ronda-ronda sekitar Shah Alam tiba-tiba sahaja polis datang dari belakang. Riak muka tak payah ceritalah. Muka macam nak telan orang. Ingatkan seorang sahaja yang datang tetapi ada geng rupa-rupanya. Dalam 4 buah motosikal mengerumuni kami. 

Saya pun terfikir adakah diaorang ini terlampau takut dengan rakyat sehinggakan sampai 4 buah motosikal mengerumuni kami dua orang. Semuanya muka bengis. Apabila saya berhentikan motor semua tengok macam tidak puas hati. Buatlah cara terhormat sikit kalau nak minta lesen dengan IC pun.

Ini tidak datang dengan muka bengis seolah-olah kami dah memang buat salah. Apabila dia pergi dalam hati ini kata kalau aku ada kuasa memang aku pecat diaorang ini. Sepatutnya tunjuklah riak muka yang ok sikit. Ini tidak. Memang aku rasa geram tapi dalam hati sabar jelah.

Akhirnya geng polis tu blah macam tu sahaja sebab saya tidak buat salah apa-apa. Adakah mereka ini sudah terdesak sangat nak duit saman? Geram2x. Tapi nak buat macam mana sabar jelah.

Saturday, November 26, 2011

Mampukah Lee Chong Wei tebus maruahnya di China?


Adalah amat bermakna sekiranya Lee Chong Wei dapat memenangi perlawanan dengan Lin Dan pada aksi separuh akhir Kejohanan Badminton Siri Super Terbuka China hari ini.

Pertemuan antara kedua-duanya semestinya akan menghasilkan rentak permainan yang lebih agresif. Ini kerana Lee Chong Wei akan cuba untuk bangkit semula selepas dikalahkan oleh Lin Dan sebanyak dua kali berturut-turut.

Inilah masanya untuk Lee Chong Wei membuktikan bahawa beliau mampu untuk berdepan dengan Lin Dan sekalipun di tempat Lin Dan, itupun sekiranya beliau mampu mengawal emosinya supaya tidak terperangkap dengan rentak Lin Dan. Sebelum ini banyak orang yang mengkritikan akan statusnya selaku pemain no 1 dunia setelah asyik berdepan kekalahan dengan musuh tradisinya iaitu Lin Dan.

Berdasrkan rekod pertemuan kedua-dua pemain, ternyata ia memihak kepada Lin Dan yang mencatatkan 17 kemenangan daripada 25 perlawanan.

Persoalan tersebut hanya akan terjawab apabila kedua-dua pemain membuat perhitungan pada aksi separuh akhir Kejohanan Badminton Siri Super Terbuka China hari ini.

Perlawanan akan bermula pukul 7.00 malam hari ini.Saksikannya di (Live Score Terbuka China)

Friday, November 25, 2011

Apa yang kita lihat di kenduri kahwin?

Hari ini saya cukup tersentuh dengan penyampaian khutbah jumaat yang di sampaikan oleh khatib dan yang paling special khatib itu tidak membaca teks. Cara penyampaiannya begitu berkesan bagi sesiapa yang mendengarnya. Walaupun saya melihat sekeliling ada yang segelintir tidur, mungkin kerana kepenatan bekerja.

Sekarang ini adalah musim cuti sekolah jadi amatlah sesuai untuk mengadakan kenduri kahwin. Tetapi apa yang khatib tekankan di sini ialah kenapa pada masa kenduri inilah ramai orang yang yang akan memperagakan fesyen masing-masing supaya kelihatan menonjol di pandangan orang sekeliling. Dengan berpakaian yang menjolok mata dan berbagai fesyen lagi.
 
Kebanyakan orang yang menghadiri majlis kenduri kahwin pada masa kini mereka berpakaian tetapi telanjang iaitu memakai pakaian yang ketat-ketat sehinggakan menampakkan bentuk tubuh badan yang tidak sepatutnya.

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, beliau berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

صِنْفَانِ مِنْ أَهْلِ النَّارِ لَمْ أَرَهُمَا قَوْمٌ مَعَهُمْ سِيَاطٌ كَأَذْنَابِ الْبَقَرِ يَضْرِبُونَ بِهَا النَّاسَ وَنِسَاءٌ كَاسِيَاتٌ عَارِيَاتٌ مُمِيلاَتٌ مَائِلاَتٌ رُءُوسُهُنَّ كَأَسْنِمَةِ الْبُخْتِ الْمَائِلَةِ لاَ يَدْخُلْنَ الْجَنَّةَ وَلاَ يَجِدْنَ رِيحَهَا وَإِنَّ رِيحَهَا لَيُوجَدُ مِنْ مَسِيرَةِ كَذَا وَكَذَا
Ada dua golongan dari penduduk neraka yang belum pernah aku lihat: [1] Suatu kaum yang memiliki cambuk seperti ekor sapi untuk memukul manusia dan [2] para wanita yang berpakaian tapi telanjang, berlenggak-lenggok, kepala mereka seperti punuk unta yang miring. Wanita seperti itu tidak akan masuk surga dan tidak akan mencium baunya, walaupun baunya tercium selama perjalanan sekian dan sekian.” (HR. Muslim no. 2128)
 
Khatib menasihatkan supaya ayah, suami, abang atau orang terdekat supaya memainkan peranan penting dengan cuba menasihati kaum hawa sekiranya mereka ingin keluar rumah supaya tidak mendatangkan fitnah kepada masyarakat dan dapat memelihara dirinya daripada kejahatan lelaki-lelaki jahat di luar rumah.

Wallahuallam.

Komentar penulis :


1. Penulis bukanlah seorang yang sempurna dan masih perlu kepada nasihat. 
2. Kita hidup ini kena sentiasa nasihat menasihati supaya dapat mengislah masyarakat kearah yang 
    lebih baik.
3. Sama-samalah kita perbaiki diri dan dalam masa yang sama mengajak orang lain kearah kebaikan

Fakri dikutuk peminatnya


Rata-rata peminatnya mengutuk beliau atas kegagalan mengambil peluang untuk menjaringkan gol ketika perlawanan antara Syria dengan Malaysia yang menyebabkan skuad negara tewas 2-0. Mungkin kita sepatutnya memberi sokongan yang lebih kepada beliau nanti untuk perlawanan dengan Bharain nanti.

Menurut Ahmad Fakri, dia berazam untuk membuktikan sesuatu sekiranya diturunkan Ong Kim Swee ketika menentang Bahrain, Ahad ini.

“Jika saya berjaya menjaringkan gol ketika menentang Bahrain nanti, sudah tentu ia memberikan motivasi yang lebih baik buat saya.

“Cuma pada masa sama, saya tetap berharap supaya penyokong faham dengan kesungguhan saya setiap kali beraksi. Cuba bayangkan jika mereka berada di tempat saya, sudah tentu ia tidak semudah dijangkakan,” katanya yang memohon dimengertikan.

Janganlah kerana kesilapan yang dilakukannya menyebabkan kita terus menyalahkan beliau. Teruskan beri sokongan supaya prestasinya akn lebih baik di masa akan datang. Dengan sokongan padu dari peminat mungkin dia akan berusaha mengatsi kelemahannya di masa akan datang ketika perlawanan dengan Bahrain nanti.

Sumber: Kosmo




 

Thursday, November 24, 2011

Review website seorang sahabat


Kali ini saya nak ulas berkenaan website yang lain daripada yang lain iaitu langitilahi.com. Website ini dimiliki oleh saudara Hilal Asyraf dan bersama sahabat-sahabat beliau. Sebelum saya mengupas tentang website ini terlebih dahulu semestinya anda semua ingin mengetahui siapakah Hilal Asyraf.

Beliau adalah pengasas kepada laman web LangitIlahi.Com, dan pengerusi Syarikat Langit I Enterprise. Di samping itu, beliau juga adalah seorang penulis yang terjun ke dalam medan fiksyen dan non-fiksyen. Antara karya-karya fiksyennya adalah: Novel VT, Novel Sinergi, Novel Hero dan lima novel termasuk satu kumpulan cerpen yang lain. Beliau juga pernah mendapat johan Hadiah Sastera Johor Kategori Kanak-kanak 2011(Novel Remaja Mulia)

Kita berbalik semula kepada kandungan website ini. Tujuan utama website LangitIllahi.com adalah untuk mengajak diri dan masyarakat pulang kepada Allah SWT. Targetnya adalah dapat menjadi satu 'brand' yang akan membawa diri dan masyarakat pulang kepada Allah SWT.

Kupasan yang terdapat dalam website tersebut amat menyentuh jiwa sekiranya para pembaca dapat menghayatinya dengan baik dan digunakan dalam bahasa yang amat santai supaya lebih mudah untuk difahami. Adalah amat rugi sekiranya kita tidak mengambil info-info yang terdapat di dalamnya yang amat bermanfaat untuk diaplikasikan dalam kehidupan insyaallah.

Website ini juga ada fanpagenya yang tersendiri iaitu : http://www.facebook.com/langitilahi?sk=info

Semoga semua dapat mengambil manfaat daripada website ini.

Nilai seorang manusia atau insan



Kebanyakan manusia pada hari ini boleh dikatakan sebagai zombie iaitu mayat hidup. Kenapa saya berkata demikian? Cuba kita lihat masyarakat pada hari ini yang hanya mementingkan hiburan semata-mata sebagai salah satu cara untuk menenangkan di kala jiwa kusut.

Tidakkah mereka tahu bahawa semakin kita jauh dari Allah maka hati kita akan semakin kusut dan tidak bermaya. Cuba kita tengok umat Islam pada hari dan cuba kita lihat berapa ramai yang benar-benar melaksanakan syariat Allah. Apa yang kita lihat hari ini kebanyakan orang Islam hanya atas nama sahaja.

Adakah mereka pernah berfikir apakah tujuan mereka didatangkan ke dunia ini? Adakah hanya untuk berhibur semata-mata? Firman Allah SWT : Dan tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk berubudiah kepadaKu.

Allah menjadikan manusia dengan tujuan supaya mentaati dan mengikuti segala suruhanNya supaya hidup kita aman dan tenteram daripada segala kegelisahan. Kita ambil contoh yang paling mudah iaitu sekiranya kita membeli model laptop Dell kita mestilah ikut manual panduan yang diberi oleh syarikat Dell kalau tidak jahanamlah laptop tu. Takkan nak pakai manual panduan model Apple.

Saya pernah pernah bertanya seorang sahabat apa yang menyebabkan dia berubah.  “Saya merasakan bahawa hidup kosong ibarat tidak ada apa-apa makna kerana selama ini saya hanya tahu berhibur sahaja sedangkan usia yang diberi semakin lama semakin singkat,” kata sahabat saya. Akhirnya dia mengambil keputusan untuk mencari suasana yang dapat memperbaiki dirinya supaya lebih baik dari yang sebelumnya.

Moga-moga kita dapat ambil manfaat serba-sedikit daripada coretan hati seorang insan yang inginkan perubahan dalam jiwa masyarakat hari ini. Wallahuallam.

Wednesday, November 23, 2011

Cable car yang paling menyeramkan di dunia

Apabila tengok gambar ini teringat cable car di genting highland. Ingat di sana je cable car yang seram. Ada lagi rupa-rupanya.

  
Masada cableway di Masada, Israel

Haifa ’s Stella Maris cable
cid:image003.jpg@01CC1052.6A2C42B0


Tuesday, November 22, 2011

Tiba-tiba blog kena remove

Sedih juga tadi tiba-tiba je blog kena remove. Macam-macam perasaan ada. Saya pun tidak tahu sebab apa tiba-tiba je boleh remove. Ingatkan blog dah kena hack tetapi setelah search di google rupa-rupanya mungkin blogger nak check samada blogger saya ni spam atau tidak.

Dulu masa masuk akaun google, google minta nombor handphone supaya buat pengesahan tapi saya abaikan je itu semua sebab ingatkan spam tapi rupa-rupanya bukan. Jadi saya cubalah isi verification number dan lepas google hantar nombor supaya kita sahkan. Lepas tu saya buka email google dan ianya boleh.

Masa mula-mula semua tidak boleh buka sebab kena disable termasuk akaun google. Masa itu punyalah panik. Hahaha. Lepas hantar verification nombor ke handphone, saya hantar pula ke google tentang permasalah saya. Dalam 2,3 jam juga baru dapat access semula blog. Lepas itu check kandungan di dalamnya ada tidak. Semuanya ok dan selamat.

Mungkin sebab saya tidak isi verification sepertimana yang google minta, sebab itu terjadinya perkara ini. Kena hati-hati lagi selepas ini. Password pun bagi semakin strength supaya lebih selamat..

Monday, November 21, 2011

Kenapa kebanyakan org indonesia tidak suka apabila orang Malaysia datang ke tempat mereka?


Pertama sekali saya ingin meminta maaf kepada semua warga indonesia kalau telah menyinggung perasaan anda semua.

Apa yang saya ingin persoalkan ialah kenapa kita perlu berbalah sedangkan kita saudara seislam. Islam tidak mengajar kita untuk bermusuh sesama saudara seislam tetapi yang kita lihat pada hari ini banyak propaganda-propaganda untuk memburuk Malaysia di mata rakyat Indonesia.

 Buktinya, di Stadium Gelora Bung Karno, Pusat Bowling Jaya Ancol, Velodrom Rawamangun, Dewan Taekwondo Cibubur - nama Malaysia seakan jijik buat penyokong tempatan yang begitu bersatu dan bangkit mengejek atlet negara dan lagu Negaraku.

Paling meloyakan, kartun dalam sebuah akhbar tempatan pada hari perlawanan Malaysia-Indonesia di peringkat kumpulan yang menampilkan pemain Malaysia seperti banduan dan lanun dengan isu perebutan wilayah antara punca tohmahan berkenaan.

Namun begita saya berharap permusuhan yang terjadi tidaklah sampai boleh menyebabkan permusuhan antara dua negara kerana kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain. 

Firman Allah SWT : Bertakwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut namaNya, serta peliharalah hubungan silaturahim kaum kerabat

(surah al-hujarat: ayat 10)

Apa-apapun semoga kedua-dua perlawanan malam ni berlangsung dengan baik tanpa sebarang gangguan. 

Sumber : berita harian

Hindari kegelisahan




Seorang lelaki berkata kepada Abdullah ibnu Masu'd:"Wahai ibnu Masu'd, nasihatilah aku dengan sesuatu yang dapat meredakan kegelisahanku, jiwaku tidak tenteram, fikiranku kusut, tidurku tidak nyenyak dan seleraku hilang.". Lalu Abdullah ibnu Masu'd menjawap:"Bawalah hatimu mengunjungi tiga tempat.

Pertama: Ke tempat orang membaca al-Quran tidak kira samada kamu ikut membacanya ataupun sekadar mendengar pembacaan orang lain.

Kedua: Kamu menghadhiri majlis pengajian yang mengingati kamu pada Allah swt.

Ketiga: Kamu mencari satu waktu yang sunyi, contohnya di waktu malam dan ketika itu kamu bangun melaksanakan ibadat kepada Allah serta memohon kepadaNya agar diberikan ketenangan dan kedamaian hati kepadamu.

Jika selepas melakukan kesemua itu jiwamu masih tidak tenteram, mintalah kepada Allah agar digantikan hatimu dengan hati lain kerana hati yang kamu miliki sekarang bukan hatimu.

Setelah mendengar nasihat Abdullah ibnu Masu'd ibni, lelaki itu pun kembali ke rumahnya. Beliau terus berwuduk dan membaca al-Quran dengan penuh khusuk. Selesai membaca al-Quran, dia mendapati jiwanya berubah menjadi tenang, fikirannya menjadi jernih dan segala kegelisahannya hilang sama sekali. Wallahu'lam.

Sunday, November 20, 2011

Kisah isteri redha suami kawen lain




Ada seorang suami ingin berkahwin lain dan dia mengajak isterinya berjumpa tok kadi untuk menjadi wali bagi suaminya.

“sayang jom kita jumpa tok kadi untuk mengesahkan bahawa sayang telah bersetuju abang kahwin lagi satu,” kata sang suami pada isterinya.

Isterinya mengangguk tanda bersetuju.

Apabila tiba di pejabat tok kadi, tok kadi pun bertanya kepada sang isteri, “Betul ke kamu setuju mahu bagi kebenaran untuk membenarkan suami kamu kahwin lagi satu?” kata tok kadi.

Isterinya pun menjawab, “betul tok kadi, saya redha dengan keputusan suami saya.”

“Saya tanya lagi sekali betul ke kamu setuju suami kamu kahwin lagi satu?” tanya tok kadi lagi sekali kepada isteri kepada sang suami.

Suaminya menggeleng kepala sambil senyum bersahaja.

“Insyaallah tok kadi saya redha dengan keputusan suami saya,” kata isteri suami tersebut kepada tok kadi.

“kalau macam tu, kamu balik dulu saya nak kamu fikir masak-masak dan esok datang lagi sekali tetapi kali ini Cuma kamu seorang sahaja,” kata tok kadi.

“Baiklah, tok kadi,” kata isterinya.

Lalu mereka pun baliklah ke rumah.

Keesokan harinya hanya sang isteri yang datang ke pejabat tok kadi tanpa di temani oleh suaminya.

“Kali ini saya nak kamu bagitahu dengan jujur kepada saya sebab sekarang suami kamu tidak ada di sini jangan kamu takut,” kata tok kadi kepada wanita itu.

Jawapannya tetap sama mcam semalam “Tok kadi saya tetap dengan keputusan saya bahawa redha dengan keputusan suami saya ingin berkahwin lain,” kata wanita tersebut.

“Tidak apalah kalau macam itu, besok suruh suami kamu datang jumpa saya pula secara bersendirian,” kata tok kadi kepada wanita itu.

Keesokan harinya si suami pun pergilah ke pejabat tok kadi sepertimana yang dibagitahu oleh isterinya.

“Kali ini saya nak bertanya kepada kamu pula, apa sebabnya isteri kamu setuju dengan keputusan kamu itu?” tanya tok kadi kepada lelaki itu.

“Tok kadi tahu tidak, mungkin salah satu sebabnya ialah semasa saya selesai solat subuh secara berjemaah dengan isteri saya, saya akan membaca doa semoga isteri saya redha sekiranya saya dapat kahwin lagi satu dan isteri saya mengaminkannya. Saya amalkan doa itu setiap kali selepas solat subuh,” kata lelaki itu kepada tok kadi.

“Masyaallah,” terkejut tok kadi dengan jawapan itu dan beliau mengucapkan tahniah kepada suami tersebut dan mendoakan agar mereka bahagia sehingga ke akhir hayat sekalipun isterinya telah bermadu.

Pengajarannya: Jangan mudah berputus asa dalam berdoa dan carilah waktu-waktu yang mustajab supaya Allah memakbulkan doa kita.





Jelingan seorang ayah



Kisah ini benar-benar terjadi padaku sewaktu aku kanak-kanak dahulu.

Ayah aku suka memberi amaran padaku dengan menjeling garang jika aku membuat sesuatu yang tidak disukainya.

Contohnya, jika ke kedai,kalau aku mengambil gula-gula, dia akan menjeling padaku bermakna aku disuruh letakkan semula gula-gula itu ke tempatnya semula.

Suatu hari,aku mengikut ayah ke surau untuk solat maghrib.


Ketika sedang rukuk, aku melihat kain pelikat tok imam tersepit di celah punggungnya.

Aku yang 'konon'nya ingin membantu,terus menarik kain yang tersepit itu.

Ayahku yang sedang solat terus memberi jelingannya padaku.

Aku pun faham maksudnya itu,lalu terus memasukkan semula kain pelikat tok imam itu semula ke celah punggung tok imam tadi.

Apalagi,melatahlah tok imam tadi.

Habis satu jemaah batal solat mereka kerana turut terkejut dengan latahan
tok imam tadi.

Ayahku yang bermuka merah padam menahan malu dan marah mengheret aku balik ke rumah.

Malam tu, berbirat punggung aku dirotannya.


Moral : Jangan pandai-pandai nak masukkan kain ke celah punggung tok imam kalau tidak disuruh. (maklumlah masa kecik-kecik dahulu tidak tahu apa-apa.) 

Saturday, November 19, 2011

Masuk Islam kerana terroris



DANIEL STREICH, seorang ahli politik Swiss. Beliau terkenal kerana kempen menentang pembinaan masjid di negaranya, tetapi tanpa disangka-sangka telah memeluk agama Islam. Streich merupakan seorang politikus terkenal, dan dia adalah orang pertama yang mencetuskan larangan terhadap kubah masjid, bahkan mempunyai idea untuk menutup masjid-masjid di Swizerland.


Beliau berasal dari Parti Rakyat Swiss (SVP). Pengumuman kesaksian Streich kepada agama Islam membuat heboh seluruh Switzerland. Streich mempropagandakan anti-gerakan Islam begitu meluas ke seluruh negara. Dia menaburkan benih-benih kemarahan dan cemuhan bagi umat Islam di negara itu, dan membuka jalan pemikiran orang ramai terhadap mimbar, kubah dan masjid.

Tetapi sekarang Streich telah menjadi seorang pemeluk Islam. Pemikiran anti-Islam akhirnya membawanya begitu dekat dengan agama ini. Streich sekarang mempunyai keinginan untuk membangun masjid paling indah di Eropah, iaitu di Switzerland. Kini ada 4 masjid di Swiss dan Streich ingin membuat masjid yang kelima. Beliau mengakui ingin mencari ‘pengampunan dosa’ setelah cuba meracuni Islam.

Sehingga kini larangan kubah masjid telah memperoleh status undang-undang. Abdul Majid Aldai, presiden OPI, mengatakan bahawa orang Eropah sebenarnya memiliki keinginan yang besar untuk mengetahui tentang Islam. Beberapa dari mereka ingin tahu tentang hubungan antara Islam dan terorisme; sama halnya dengan Streich. Ceritanya, ternyata selama konfrontasi, Streich mempelajari Alquran dan mulai memahami Islam.

Streich adalah seorang anggota penting Parti Rakyat Swiss (SVP). Beliau mempunyai posisi penting dan pengaruhnya menentukan tindakan parti. Selain petisyennya tentang kubah masjid itu, dia juga pernah memberi kemenangan tentera di Swiss Army dengan popularitinya.

Beliau lahir di sebuah keluarga Kristian. Streich melakukan studi komprehensif Islam semata-mata untuk memfitnah Islam. Tetapi ajaran Islam memberi kesan mendalam pada dirinya. Akhirnya beliau berlawan dengan pemikirannya sendiri. Dari kegiatan politiknya, beliau memeluk Islam. Sehingga beliau dendiri sendiri disebut oleh SVO sebagai ‘syaitan’.

Dulu, beliau mengatakan sering meluangkan waktu membaca Alkitab (kitab Kristian) dan sering pergi ke gereja. Tapi kini beliau membaca Alquran dan melakukan solat lima waktu setiap hari. Beliau membatalkan keanggotaannya di parti dan membuat pernyataan publik tentang keIslamannya. Streich mengatakan beliau telah menemui kebenaran hidup dalam Islam, yang tidak dapat ditemukan dalam agama sebelumnya.

Sumber : Kosmo Online

Friday, November 18, 2011

Kisah silam Maher Zain



Maher mendapat mendapat inspirasi  daripada ayahnya untuk terlibat dalam bidang muzikal,. Ayahnya adalah penyanyi solo yang selalu membuat persembahan di bandar Mediterranean iaitu Tripoli.

Keluarganya berpindah ke Swedan apabila Maher berumur 8 tahun, di sana dia meneruskan persekolahannya dan akhirnya masuk universiti dengan mendapat degree kejuruteraan penerbangan. Walaupun suasana telah berubah di sekelilingnya tetapi hanya satu yang masih kekal iaitu dia masih mempunyai minat yang mendalam dalam bidang musik. Dia akan meluangkan semasa  tengah malam  di sekolah dengan kawan-kawannya di mana mereka akan bernyanyi rap, buat lirik dan buat ujian dengan musik dengan berbagai cara. Itu tidak mengambil masa yang lama untuk menjadi ahli musik kerana sudah menjadi sebahgaian dari dirinya.

Selepas terlibat sebagai produser muzik di Swedan, Maher dikenalkan pula dengan RedOne, iaitu produser muzik yang cepat meningkat naik di bumi Swedan. Maher mula bekerja dengan RedOne dengan artis Sweden dan akhirnya berpindah ke New York. Untuk beberapa tahun dia berada di dunia muzik yang panas dan amt popular seperti Kat Deluna dalam albumnya yang mendapat hit tertinggi “Whine up” dan “Run the Show”.

Maher mendapat banyak peluang untuk mencapai cita-citanya sebagai seorang pemuzik yang berjaya dan glamour tetapi Maher merasakan bahawa bukan bukan itu yang dia impikan. “Saya cintakan muzik tetapi amat membenci persekitaran di sekelilingnya, seolah-olah apa yang berada disekeliling tidak betul”. Dalam masa itu Maher banyak melakukan perkara yang menyalahi hukum agama seperti berhibur di kelab malam dan minum arak.

“Apa  saja perkara yang selalu dilakukan demi keseronokan selain dipengaruhi sikap nakal bagi anak muda zaman sekarang, mengusai diri saya”. Ketika itu saya sering bergaduh dan bertengkar dengan rakan.

RedOne adalah produser muzik yang amat terkenal pada ketika itu. Antara penyanyi-penyanyi yang pernah bekerja dengan produser muzik itu adalah Akon, Lady Gaga, Enrique Iglesias, Brandy, New Kids on the Block dan Michael Jackson. Walaubagaimanapun Maher merasakan ingin berehat sementara daripada industri muzik dan segala persekitarannya yang dirasakannya tidak sesuai dengan jiwanya. Dia merasakan ini adalah bukan suasana yang betul dan mengambil keputusan untuk kembali ke Swedan. Sehinggalah beberapa ketika semasa berada di sana dia berjumpa dengan sekumpulan saudara muslim yang berada dalam satu komuniti di Stockholm dan dia mula menghadiri ke masjid-masjid yang terdapat di sekelilingnya itu dan merasakan bahawa suasana ini seperti dia telah kembali ke “rumah”.

Maher akhirnya merasakan bahawa dia telah berjumpa dengan jalan yang betul dan mempunyai perasaan ingin melakukan perkara yang sama seperti sebelumnya iaitu kembali dalam industri muzik tetapi dengan jalan yang berlainan dari yang sebelumnya. “Sekarang saya ada satu perkara untuk memberitahu manusia di luar sana bahwa adalah amat senang untuk kembali ke jalan yang sebenar-benarnya sekiranya kita membuka mata dan melihat dengan sebaiknya, itulah apa yang berlaku pada saya.”

Profil :

Nama: Maher Zain
Umur: 29 tahun
Kewarganegaraan: Swedish (of Lebanese origin)
Pendidikan: BA in Aeronautical Engineering
Pekerjaan sebelumnya: Music Producer
Pernah bekerja dengan: RedOne (The Producer behind Lady Gaga, Akon etc)
Nama Album: Thank You Allah
Number of Tracks: 13
Tarikh dipasarkan: 1st of November 2009
Label rekod: Awakening Records
Peminat facebook melebihi 3 juta: http://www.facebook.com/MaherZain

Thursday, November 17, 2011

Apa kata artis tentang aurat?

Kali saya nak paparkan tentang sebahagian daripada artis-artis di Malaysia tentang pakaian mereka yang seksi sangat. Jom kita tengok video di bawah apa yang artis tu kata :


Apa pendapat korang semua setelah menonton video di atas?

Jom kita imbas kembali apa yang dia kata. Artis pertama Aleeza Kasim bila ditanya oleh wartawan jawapannya adalah "muda" lagi. Suami dia pun "sokong". Artis yang terakhir sekali ialah Rebecca Nur Islam. Ramai orang tanya kenapa nama dia ada Islam? Jawapan dia, nama tu ayah saya beri dan kenapa saya nak menutup aurat kerana inilah diri saya. Apa yang saya tertarik perkataan terakhir yang dia kata adalah "manalah tahu suatu hari nanti saya akan menutup aurat".

Daripada dialog tadi kita dapat lihat bahawa betapa ramai orang yang hanya nama saje Islam tetapi, adakah mereka melaksanakan Islam sebagaimana agama yang mereka anuti? Tidak, bukan. Mungkin Allah masih belum memberi hidayah kepada mereka.

Sebab apa Islam mewajibkan umatnya menutup aurat? Ini kerana aurat boleh diibaratkan sebagai maruah oleh seseorang. Sekiranya seseorang mendedahkan auratnya ini bermakna maruahnya juga akan jatuh dan Islam amat mengambil berat akan hal ini kerana ingin menjaga keturunan manusia supaya berada dalam keadaan tenang tanpa sebarang gangguan tetapi yang berlaku pada hari ini adalah sebaliknya.

Aurat adalah wajib ditutup dan sekiranya tidak ditutup akan mendapat dosa.

 Firman Allah SWT : janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka
(surah an-nur, ayat 31)

Apakah mereka tidak sedar bahawa kecantikan yang ada pada diri mereka hanyalah sementara? Bagaimana sekiranya tiba-tiba Allah tarik semula? Apakah perasaannya? Lepas itu baru nak menyesal.

Banyak wanita hari ini tidak sedar bahawa diri mereka hanya menjadi bahan mainan dan aurat mereka dipaparkan kepada umum sedangkan ianya adalah haram. Adakah mereka yakin boleh selamat dengan berpakaian sebegitu rupa? Berpakaian sebegitu boleh mengundang banyak keburukan daripada kebaikan.

Menutup aurat ini boleh dianalogikan macam sebiji coklat. Terdapat dua biji coklat. satu yang dibungkus dan yang satu lagi tidak dibungkus. Sekiranya kita diberi dua pilihan untuk memilih yang mana satu akan kita pilih? Semestinya  coklat yang dibungkus sebab akan terjamin bersih jika dibandingkan dengan yang terbuka. Sama-samalah kita berdoa supaya mereka yang masih belum menutup aurat diberi hidayah oleh Allah untuk berubah. Ameen..

Wallahuallam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...