Thursday, December 15, 2011

Apa perasaan anda bila ditemuduga?

                                                       
Gambar diatas adalah tempat saya interview yang bertempat di Petaling Jaya.

Apa agaknya perasaan ketika hendak interview? Berdebar, cemas ataupun terlampau yakin akan kebolehan diri? Apa yang saya rasa adalah berdebar-debar kerana tidak tahu soalan apa yang bakal ditanya. Macam-macam yang bermain di fikiran. 

Tetapi apabila tengah interview rasa teruja pula nak menjawab soalan sekalipun english kadang-kadang bercampur aduk. Kadang-kadang orang interview suka kalau kita dapat memberi jawapan yang meyakinkan tetapi awas sekiranya kita tidak pasti tentang sesuatu benda ada baiknya kita cuma kata tidak tahu kerana dia mungkin lebih tahu dari kita.

Mungkin ada beberapa tip yang boleh membantu anda semua. 

1. Cuba istighfar dan baca doa seribu dinar.
2. Cuba imbas kembali resume.
3. Ketahui asas bidang yang kita ambil contohnya elektronik kenalah tahu tentang asas komponen elektronik
4. Cuba selidik latar belakang syarikat yang ingin interview kita
5. Mesti cuba wujudkan sikap yakin untuk menjawab sekalipun kita gementar.
6. Tawakkal dan berdoa

Tip ini berdasarkan pengalaman saya sendiri. Mungkin boleh membantu anda serba sedikit.

5 comments:

aReLaN said...

sblm interview mmg chuak.tp kdg2 ble dh start je interview relax n cool je jwb.tp kdg2 blur gk.xprnh interview keje dlm english.sme dlm japanese je stakat ni.mmg chuak.berterabur japanese.hahaha

Azekzk said...

oklah tu. Dapat blajr bhs jepun.

goyang pattah-pattah said...

info yang menarik sobat, thanks dah shere

Cik tikah said...

suka kena interview. haha

shairah said...

sekarang nie da penah buat 4 interview, tapi rasa cuak tetap ada lagi..yang penting,kena kawal diri..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...