Sunday, February 19, 2012

Resipi Barbeque orang bujang

sebelum bbq

masa bbq

Bahan-bahan (8 ekor ayam) :

1. 1 peket jintan manis
2. 1 paket jintan putih
3. 1 paket ketumbar
4. 1 paket kari daging
5. 2 sudu besar cili
6. 6 sudu kecil garam
7. 3 sudu kecil gula

Cara-cara :

1. Beli ayam yang sudah dipotong di kedai.  Jika potongan tersebut besar-besar, kelar-kelar sedikit supaya ayam cepat masak. kemudian, bersih dan tos ayam tersebut.

2. Campurkan kesemua bahan-bahan di atas sehingga sebati.

3. Masukkan bahan-bahan tersebut ke dalam bekas dan campurkan dengan ayam.

4. Perap ayam tersebut 1 malam atau 2-3 malam di dalam peti ais.(lagi lama perap lagi sedap!)

5. Bakar ayam di atas bara api atau dapur gas sehingga masak. Selamat Mencuba!

Resipi ini adalah yang paling senang hendak dibuat dan saya sudah mencuba semalam bersama kawan-kawan barbeque di bawah jambatan Penang. Memang terbaik. Selamat mencuba bagi orang-orang yang bujang. Hehe.

36 comments:

::cik asha:: said...

barbeque ramai2 ngan kawan2 mmg seronok kan..

Rapunzel Cikilolo said...

lame dah, aku tak berbbq ni. macam rindu pulak :)

khairul said...

not bad ni sedapppppppppppppp

L said...

dahlama xbuat bbq nih.. huhu aktiviti wajib setiap sem..

Jom baca sebentar..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/menyekutukan-allah.html

syamilsynz said...

bagus2...nanti bbq kat shah alam pulak k auzek..

misyamissyou said...

bestnye..dah lame xber-bbq ni..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Best BBQ ramai2..nmpk sedap tu..^^

zulhilmi tempoyak said...

erk... klu gini bukan resepi bujang dah ni...

eden pon xlarat nk buat... ;p

tp bbq kdg2 bleh la.. heee

Princess Nusy said...

bestnye..dah lame x bbq dgn kwn2.. ^^

Hanif Idrus said...

macam kehangusan ajer...ehhehe
Tapi itu yang sedap ..rangup!!

hyz said...

wow... boleh terai kowt kang kalo nak wat.

Cik tikah said...

wah, rajinnya berBBQ. tpi nape ayam nmpk mcm hangus? hehe..

Azek zk said...

sbb x pandai jaga api cik tikah. hehe..

misskonspirasi said...

amboi sedap nyer bau.. hek hek terlioq ngk pict tue.. bak sket.. salam kenal dari saya, misskonspirasi budak baru berblog

cik kiwi's said...

lapaq!!!. sedapnya!!!

Nur Syazana Mohammed Sani said...

eh eh . ayam tuh hangus ea ? :D

#bbq kat tepi pantai lah baru ad feel ^_^

entry baru --> http://syazanasani.com/lagi-ciplak-menciplak/

wahida said...

lamanya dah tak bbq ni...

sedapnya weh...

MaiRa QuEeN said...

wow..sedap2..

c'axoera ヅ said...

salunyer perap dengan sos tiram ajer...memang best bila bakar

O CIKTEDDY said...

dah mencuba!kuang3

Detective Fiqa said...

wahh sedapnyaa ^^

blog mistik said...

yummy ni dan bikin lapar

no limit adventure said...

nice blog :)

steffany daph said...

time bbq la paling best. dpt ngan kwn2 mkn2, borak2 enjoy lagi tu :D

L said...

huu. L selalu buat bbq buh sos n kicap.. waaaa... sedap3

jom tambah ilmu..=)

http://lolz-l.blogspot.com/2012/04/kalau-lah-kita-faham.html

cindelaras said...

lezat sekali kelihatannya...
aku mau donk.... :Datur

miranadia said...

wah....rasa cam nak balik kampung wat bbq dgn fmily!

goa pindul said...

mari berlibur ke sini

obat kanker herbal said...

waaawwww

download film gratis said...

gan... tukeran link y sama ke 4 blog ane.. link agan udah nancep di
http://downloadfilmgratis01.blogspot.com/p/tukeran-link.html
http://download-film-gratis-02.blogspot.com/p/tukeran-link.html
http://download-filmgratis03.blogspot.com/p/tukeran-link.html
http://download-film-gratis-05.blogspot.com/p/tukeran-link.html
tlg psg link ane sesuai ketentuan di blog msing2 atau dengan text download film gratis... trima kasih n slm blogger

Dukung Gerakan Blacklist Konten Porno Dengan kata Kunci “Anak SMA” dan “Anak SMU” said...

Keren nich masakannya..jadi ngiler...

mrofiuddin said...

Assalaamu'alaikum.....lama nich ndak bersilaturohim disini...

mrofiuddin said...

Assalaamu'alaikum.....lama nich ndak bersilaturohim disini...

obat tradisional darah tinggi said...

ikut nyimak artikelnya gan.,., salam kenal

silvi silviani said...

nice infonya gan

Info [K-moe] said...

info buat yang suka masak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...