Friday, November 15, 2013

Aktiviti yang tak disangka-sangka : Melancong ke Australia

Alhamdulillah tak lama lagi saya akan menjejakkan kaki ke Australia. Saya tak adalah plan dalam betul-betul pun just hentam sahaja. Backpackerlah kononnya. Hahaha. Banyak juga benda-benda yang kita kena perhatikan bila mahu melancong ke tempat orang yang pertama kali kita menjejakkan kaki ke sana.

Banyak benda yang mesti kita prepare untuk ke sana.

1. Survey harga tiket - Setakat ini yang saya tahu cuma Airasia menawarkan offer yg agak menarik terutamanya dari segi harga flight. Kena survey harga tiket tiap-tiap hari di website airasia. Harga murah jer terus grab.

2. Tempat penginapan - Banyak tempat untuk menginap disana. Saya memilih untuk menginap di backpacker hostel kerana murah. Ini antara link-link :
    - http://www3.yha.com.au/
    - http://www.bozobackpacker.com/
    - http://nomadsworld.com/
    - http://melbournebnb.com.au/

3. Visa pelancong - Nak buat visa pilih jer mana-mana agen travel & tours. Diaorang akan tolong buatkan. Saya memilih cik Intan untuk tolong buatkan. Dia ni agen travel juga. Bagi sesiapa yang berminat boleh email dia eta.australia@yahoo.com . Upahnya cuma Rm20. Murah sangat-sangat tapi kalau agen lain saya tak tahulah plak.

4. Tempat untuk dilawati - Buatlah sedikit survey di google mengenai tempat yang kita akan lawati. Contohnya kita nak pergi ke Melbourne so google lah apa yang menarik di melbourne. Ini supaya kita dapat sedikit gambaran tempat yang mahu dituju di sana nanti.

5. Money changer - Buat tukaran wang ke AUD siap-siap dalam jumlah yang mencukupi. Manalah tahu nanti sampai sana jadi rambang mata tengok barang yang dijual di sana.

6. Kenali musim - Sebelum plan nak ke Australia kena tengok jugak musim apa di sana samada sejuk, panas atau musim bunga. Pilihlah musim yang sesuai takut nanti kita tak bersedia dan boleh jatuh sakit.

Ini jelah sedikit tip yang saya boleh bagi. Just nak bagi sedikit gambaran buat sesiapa yang ingin melancong ke Australia. Saya pergi seorang diri jer. Ala-ala backpacker gitu.

Sekarang ini saya tengah berfikir samada nak melancong di Melbourne sahaja atau ke Sydney sekali. Saya beli tiket flight menuju ke melbourne yang berharga 1760. Tiket saya ini mahal sebab tiket balik dari Melbourne KL saya pilih Hi-flyers sebab boleh tukar tarikh dan tak ada charge bagasi untuk 20kg. Saya akan bertolak hujung bulan 12. Lambat lagi cuma saja teruja nak post awal-awal di blog. Masa untuk melancong cuma 3 hari 2 malam. Sekejap jer. Huhuhu.   

12 comments:

cara menyembuhkan penyakit lipoma tanpa operasi said...

thanks gan informasinya

sha dhira said...

oshem... backpacker.. alone lak tu.. nanti update entry ke Aust ya.. eh, kite pulak yang exsited ni.. hehe..

Azek zk said...

sha dira : insyaallah nanti saya akan update. Tengah buat preparation utk pilih hotel backpacker yg sesuai skrg ni dgn harga yg berpatutan.

Noor Mala Shahar said...

best tu...

ancientmans said...

postingan yang menarik

adi said...

berkunjung gan :D

Muhammad Noor Firdaus iskandar Bin Haji Bashah said...

Wah bestnyer boleh melancong ke Autralia kan? menarik

isi tabung sekali

iskandarx.com

obat tradisional tumor lambung said...

sukses selalu gan artikelnya

obat alami maag said...

thanks gan infonya
salam kenal

pantangan makanan untuk penderita diabetes said...

sukses selalu

traveller said...

Salam.sesiapa nak ke perth,australia?. Cuba visit www.mahiraholidayhomes.com Holiday homes kepunyaan org islam malaysia.mereka ada car rental. Boleh call 0123360098 Saya da try 2x. Memang servis terbaikkk dan penginapan yg sgt selesa dan bersih. harga memang berbaloi.mereka ada fullboard muslim pakej juga.

Mardiah Diana said...

Wahh..bestnya dapat pegi melancong...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...